Vanligvis ser eg at du berre har eitt auge

Publisert 09.03.2020

«Vanligvis ser eg at du berre har eitt auge»​

I 1999 hadde 7 år gamle Bertine et sammenstøt i en slalåmbakke. Hun pådro seg en hjerneskade og mistet helt synet på venstre øye, og har redusert synsfelt på høyre øye. I dag jobber hun på et arbeidssenter i Nordfjord. Siden hun har sterkt nedsatt syn, vil utfordringene naturlig nok være mange både i jobbsammenheng og privat.

Det er fredags ettermiddag og en smilende og blid Bertine møter oss ved inngangsdøren. Hun er den første i Norge som skal få prøve ut helt ny synsteknologi, – en elektronisk synsforsterker Active Sight X100. Både mor og flere av de ansatte på arbeidssenteret er til stede. Det tar ikke lang tid før hun får de på seg. Hun begynner impulsivt å le høyt, gjentatte ganger. Mor påpeker at dette er en reaksjon Bertine har når hun opplever noe som er skikkelig bra.

Bertine sier at hun ser bedre og mer enn tidligere. Det er vanskelig for oss å vite hva dette innebærer, å se gjennom hennes øyne hva hun ser. Vi bestemmer oss for at det er lurt at Bertine prøver ut den elektroniske synsforsterkeren i noen aktiviteter hun gjør til vanlig. En musikkvideo av Jahn Teigen blir blåst opp på storskjerm. Vi spør henne igjen, – er det bedre å se Bertine? «Ja, – jeg ser hele skjermen».

Bertine får prøve den elektroniske synsforsterkeren i ulike situasjoner, hun sier at hun ser bedre og mer i alle situasjoner. Det kan være vanskelig for oss å få forstå hva dette betyr, da det ikke er like lett for Bertine å uttrykke seg som for oss andre. Etter en times tid reiser vi derifra, og det blir bestemt at det kan være nyttig å koble på ergoterapeuten i kommune som er hennes synskontakt.

Vel tilbake på kontoret ringer telefonen hos oss i Hjelpemiddelpartner. Det er fra arbeidssenteret. «Vi må bare ringe og fortelle deg noe.» «Å, ja?» Nå er vi litt nysgjerrige. De hadde tatt en prat med Bertine etter at vi reiste. Det de forteller gir oss noe å tenke på.

Personale: Korleis var det å prøve dette Bertine?

Bertine: Eg såg heile deg

Personale: Å? Ka gjer du no då?

Bertine: Vanlegvis ser eg at du berre har eitt auge.
Siden hun mistet synet, har Bertine bare sett halve ansikter.

På et tidspunkt under utprøvingen begynte plutselig Bertine å le igjen, det var da den ene som jobbet der kom inn i rommet (Jorunn).

Personalet spurte Bertine etter vi var gått om hvorfor hun lo sånn når Jorunn kom inn i rommet. Bertine svarte: «Det var fordi eg kunne sjå HEILE Jorunn».

Vi håper at andre kan ha glede av å høre denne historien, – det var en veldig fin opplevelse for oss. Kanskje er det noen andre der ute som også kan ha gleden av denne teknologien?
Du kan lese mer om den elektroniske synsforsterkeren som kan søkes gjennom NAV Hjelpemiddelsentral her.

ACTIVE SIGHT X100

PRODUKTET KAN SØKES NAV HJELPEMIDDELSENTRAL