Bjørg (78) «Dusj og barbering av Jan er nesten en heldagsjobb for meg»

Publisert 11.07.2020

Bjørg (78) «Dusj og barbering av Jan er nesten en heldagsjobb for meg»

«For meg å hjelpe Jan med dusj og barbering er nesten en heldagsjobb. Det tar lang tid og gjør meg utslitt»

Bjørg fra Bergen (78) bor i sammen med sin ektemann Jan (77) i en leilighet i Bergen. Tidligere var det Jan som stod for alle de tunge løftene i hjemmet, men i 2016 fikk han slag. Bjørg har nå artrose i alle ledd, og dette har blitt forverret ettersom hun må kjøre Jan rundt i rullestoler.

Vi ble kontaktet av Bjørg på Messenger, og hun ønsket å fortelle oss om hvordan ny teknologi vil endre deres hverdag.

Kroppstørker og kroppsvasker

Alle som bor i eget hjem kan søke NAV Hjelpemiddelsentral om hjelpemidler dersom man har et «varig behov». De har fått hjelp av sin ergoterapeut til å søke på kroppsvasker og kroppstørker fra Hjelpemiddelpartner. Dette er ny teknologi (velferdsteknologi) som er utviklet for at flere skal kunne klare seg selv i hverdagen. Kroppsvasker kan monteres inne i den eksisterende dusjen, og kroppstørker blir montert utenfor dusjsonen. Begge deler betjenes med kun en stor knapp, og det skal derfor lite til for at man kan klare dette.

Kroppsvasker kan programmeres til å kjøre samme programmet hver dag, og vasker kroppen fra nakken og helt ned til beina. Kroppstørker blåser oppvarmet luft gjennom dyser, slik at hele kroppen blir tørker på få minutter. Et smart tips er å la den stå på litt ekstra etter man er ferdig å dusje, så vil også gulvet tørke opp. På denne måten kan den også forhindre fall på våte gulv.  Sistnevnte er et godt alternativ til håndklær, og er skånsomt mot huden.

  • «For mange er alternativet at hjemmesykepleien kommer og hjelper med dette, i en situasjon som del fleste ønsker å være aleine, sier produktspesialist og sykepleier Ingeborg Ødven i Hjelpemiddelpartner».

Slik ble løsningene

Denne uken ble både kroppstørker og kroppsvasker montert på deres bad. Bjørg har selv tatt bilder og sendt disse til oss.

Dette skal vi nyte

Bjørg sine utfordringer blir også bli forsterket av kulde. En kroppstørker vil også kunne varme opp badet som er gunstig. Jan vil også bli helt selvhjulpen når han skal dusje, og Bjørg slipper å bruke alle sine krefter på å tørke Jan etter dusj.

«Det blir godt å nyte en dusj og bli tørket, uten å være helt utslitt når vi har dusjet» uttaler Bjørg.

Trenger du hjelp av andre for å dusje eller andre hjelpemidler?

Du kan lese om hvem som kan få innvilget hjelpemidler fra NAV Hjelpemiddelsentral, og hvem som kan hjelpe deg med å søke hjelpemidler på våre nettsider.

Se video av kroppsvasker i bruk her